Pages

Ads 468x60px

Sunday, December 25, 2011

Movie dan Mentaliti

 

Assalamualaikum.

ehem.. ehem! tuan rumah kembali lagi! haha.. lama tak nampak kan? sekarang mahasiswa USM dalam mode study week, so aku pun dapatlah mencuri-curi masa sikit utk mengupdate blog tersayang ini. tambah pulak, malam ni ada ilham baik punya…

baru-baru ni aku ada menonton wayang bersama rakan-rakan (skematik linguistik kat situ!), in fact that week aku tengok 2 movie yang pada aku memang terbaik.

Mission Impossible: Ghost Protocol dengan Sherlock Holmes: A Game of Shadows.

both of them are the best in their own perspective.

kalau macam MI tu, dah tentu-tentu la dari segi action, gadgets, and TOM CRUISE! haha! mmg aku lelaki, tapi aku minat Mr. Cruise. ada sapa-sapa nak bantah?

SH pulak, confirm la scriptnya! twist of plot dia memang mengagumkan. haha! walaupun aku rasa aku kena tengok dua-tiga kali jugak SH ni sebab susah nak faham English dia ni..

post ini bukan nak menyediakan link download movie or spoilers. benci spoilers. jahanam mood aku nak layan movie tu betul-betul.

adalah menyedihkan bila mendengar komen someone, “movie bangang, aku tak paham pape. lame!”

tak. kau yang lame.

dah kau masuk hall tu, lepas tu kau sandar and nak movie tu cerita semua benda kat kau satu-satu. taknak pikir langsung. macam mana nak paham?

oh! ada pulak yang backup dengan berkata, “hey, chill la! have fun la tengok movie. kata nak release tension. kenapa kena berpikir-pikir pulak?”

pada aku, ni mentaliti orang yang taknak maju. orang maju akan mahukan otaknya berjalan tiap-tiap masa, waima time berhibur pun. kalau tak, otak akan jadi tumpul. daya pemikiran lembap. taknak la aku nak letak link-link research yang berlambak-lambak pasal otak ni kan. korang takkan klik pun kalau korang tergolong dalam orang-orang seperti ini. haha!

emosi pulak tuan rumah ni kan?

bukan apa. bila satu movie tu punya la banyak benda kau boleh belajar tapi kau tak dapat, tak ke rasa macam kau dah membazir tiket tu? 12 ringgit Malaysia kot! boleh support makan aku utk sehari dah.

akhir kata, bye. Majulah movie berkualiti untuk Malaysia! wee~

P/S: nak belajar English – British slang? tengoklah Sherlock Holmes! haha!

Monday, December 12, 2011

Gerhana: Petunjuk dari Yang Esa

Assalamualaikum!

First sekali nak clarify, post ini hanyalah translation kpd artikel dalam blog iloveAllah.com (penulis: Mariam Anwer)

Dua Petunjuk Penting

Penciptaan matahari dan bulan adalah salah satu dari tanda kebesaran Allah SWT. Tak diragukan lagi bila takde dua jasad ini, dunia boleh jadi huru-hara.

"Maha Berkat Tuhan yang telah menjadikan di langit, tempat-tempat peredaran bintang, dan menjadikan padanya matahari serta bulan yang menerangi."

(Surah al-Furqan: ayat 61)

Allah SWT memperlihat kekuasaanNya dalam mengawal alam semesta ini dengan menjadikan gerhana matahari dan bulan.

 

Kejadian gerhana ini merupakan salah satu tanda Hari Kiamat dan fakta yang ia berlaku agak kerap harus diberi perhatian. Korang mungkin tak tau yang gerhana ini berfungsi sebagai peringatan kepada kita dari Allah SWT, untuk muhasabah diri, bertaubat dan kembali kepadaNya.

Firman Allah SWT:

"Dia bertanya (secara mengejek): Bilakah datangnya hari kiamat itu? Maka (jawabnya: Hari kiamat akan datang) apabila pemandangan menjadi terpendar-pendar (kerana gerun takut). Dan bulan hilang cahayanya, Dan matahari serta bulan dihimpunkan bersama."

(Surah al-Qiyamah: ayat 6-9)

“Apabila matahari dilingkari cahayanya (dan hilang lenyap); Dan apabila bintang-bintang gugur berselerak.”

(Surah at-Takweer: ayat 1-2)

Apabila kejadian ini berlaku, kita tidak seharusnya hanya memberi publisiti atau mengajak orang ramai melihat atau memerhati keadaan tersebut.

Umat Islam seharusnya berjaga-jaga dgn gerhana.

Diceritakan pada suatu hari Nabi SAW keluar dgn tergesa-gesa, memikirkan yang Hari Kebangkitan telah pun tiba apabila gerhana berlaku semasa hayatnya. Ini menunjukkan bahawa bagaimana Nabi SAW begitu berjaga-jaga tentang akhirat sedangkan seorang Nabi itu sudah tentunya maksum, yakni tiada dosa dan Allah sudah pun menjanjikan syurga kepadanya.

Sedangkan kita pula dah terbalik. Majoriti dari kita memikirkan bahawa gerhana ini adalah satu fenomena alam yang biasa terjadi, yang mana kita boleh keluar menyaksikannya dengan kamera dan sebagainya. Dengan kata lain, kita menganalisis kejadian ini kepada skop sains dan kagum akan kecantikannya semata-mata dan tidak kepada peringatan hari Kiamat yang dibawa.

Ini adalah tanda-tanda kekerasan hati dan kurangnya kecenderungan kepada kehidupan akhirat. Ia menunjukkan yg kita ini tidak takut kepada Kiamat Allah SWT, tidak peduli kpd syariat dan petunjuk Nabi SAW.

Pada zaman awal Islam, gerhana matahari hanya berlaku sekali saja dalam hayat Nabi SAW.

Dari Al-Mughira bin Shuba,

“Gerhana matahari berlaku pada hari anak lelaki nabi, Ibrahim meninggal dunia. Baginda melihat matahari bertukar gelap… Dalam ketakutan, baginda menyangka Kiamat sudah tiba.”

(Bukhari)

Dari Abu Bakr r.a.,

Gerhana matahari berlaku ketika mana kami sedang duduk bersama baginda Nabi SAW. Baginda bangun tergesa-gesa, lalu ke masjid. Badinda seterusnya menunaikan solat 2 rakaat sehingga gerhana sudah berlalu dan bersabda, “ Matahari dan bulan adalah dua tanda antara tanda-tanda kekuasaan Allah, jika kamu melihat peristiwa seperti ini, bersolatlah mengingati Allah sehingga keadaan itu berlalu.”

Al-Bukhari dan Muslim merekodkan dari Aisha, sabda Nabi SAW:

"Matahari dan bulan adalah dua petunjuk dari petunjuk-petunjuk Allah SWT dan tiada gerhana yang disebabkan oleh hidup atau matinya sesiapa. Jika kamu melihat peristiwa seperti ini, tunduk dan berilah puji-pujian kepada Allah, bersedekah dan solat."

Mereka juga merekodkan dari Abu Musa, terjadinya gerhana matahari dan Nabi SAW bersabda:

"Jika kamu melihat peristiwa seperti ini, lekaslah kamu mengingati Allah, berdoa memohon keampunan Allah SWT.”

Solat sunat Gerhana

Dari Aisha r.ah:

Pada hari berlakunya gerhana, Rasulullah SAW bergegas untuk menunaikan solat gerhana. Baginda memanggil: “Salat-ul-jami’ah” dan memulakan solat.

* Baginda membaca Surah al Fatihah dan Surah al Baqarah hingga ayat terakhir,

* baginda kemudiannya rukuk,

* seterusnya baginda bangun iktidal seraya berkata’ “Sami’Allahu liman hamida (Allah mendengar sesiapa yang memujiNya)” 

* Setelah itu, baginda membaca al-Fatihah sekali lagi dan surah Ali-Imran,

* rukuk kemudiannya iktidal dan menyebut, “Sami'Allah-u-liman hamida (Allah mendengar pujian dari hambaNya)”

* Baginda kemudiannya membuat 2 sujud yang lama.

* dan menunaikan rakaat kedua dengan cara yang sama.

Apabila baginda memberi salam, gerhana sudah pun tamat!

Kemudian baginda mengulangi sabda baginda,

“Keduanya adalah petunjuk dari Allah dan tiada gerhana berlaku disebabkan hidup atau matinya sesiapa. Jika kamu menyaksikannya, bergegaslah menunaikan solat.”

(al-Bukhari)

Menurut hadith ini, solat sunat gerhana mengandungi 2 rakaat: 4 qiam, 4 rukuk, dan 4 sujud.

Tidaklah wajib untuk kita membaca surah Baqarah dan ali Imran dalam solat ini. bahkan kita boleh saja membaca mana-mana surah.

Kita dianjurkan perbanyakkan zikir, doa, sedekah dan melakukan taubat nasuha. Mohon kepada Allah agar menunjukkan kepada kita jalan yang benar dan keselamatan dari azab seksaNya.

Semoga Allah mengampuni kita, merahmati kita dengan ilmu tentang agamaNya dan menjadikan kita umat yang benar-benar menghayati Islam.

Segala puji bagi Allah, yang membawa kita kepada artikel ini. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, keluarga dan sahabat baginda.

Fi Amanillah,

Mariam Anwer

P/S: sekali lagi nak tegaskan, segala kredit bagi artikel ini adalah kepada Mariam Anwer, penulis blog iloveAllaah.com. saya hanya translate kpd bahasa melayu aje.

Sunday, November 27, 2011

Perginya seorang sahabat


Assalamualaikum.

Minggu ni banyak berita-berita yang mengejutkan sampai ke telinga aku. Tapi paling tak disangka antara semua adalah berita pemergian sahabat aku ketika di Sekolah Menengah Sains Alam Shah, kelas 4 Harmoni. Saudara Kamalhadi Rosli meninggal dunia pada pukul 12 a.m, Jumaat 25 November 2011 akibat sakit jantung, kalau ikut berita-berita dari sahabat ASiS lain.

Arwah ni antara orang-orang yang membantu aku kurangkan shock ketika di asrama dulu. Almaklumlah, aku ni tak pernah2 berjauh dengan family… Arwah dah macam abang aku kat sana. Tapi terkilan sikit bila aku quit ASiS, terus kami jarang berhubung. Tau-tau dia dah takde. Sangat terkilan.

Hijjaz – Kau Sahabat Kau Teman
Telah tiba saat waktu kau tinggalkan kami
Kerana takdir yang Maha Esa telah menetapkan
Sedih rasanya hati ini bila mengenangkan

Kau sahabatku kau teman sejati


Tulus ikhlasmu luhur budimu bagai tiada pengganti
Senyum tawamu juga katamu menghiburkan kami
Memori indah kita bersama terus bersemadi
Kau sahabatku kau teman sejati


Sudah ditakdirkan kau pergi dulu
Di saat kau masih diperlukan
Tuhan lebih menyayangi dirimu
Ku pasrah diatas kehendak yang Esa

Ya Allah,tempatkannya di tempat yang mulia
Tempat yang kau janjikan nikmat untuk hamba Mu
Sahabatku akan ku teruskan perjuangan ini
Walau ku tahu kau tiada di sisi

Perjuangan kita masih jauh beribu batu
Selagi roh masih di jasad hidup diteruskan
Sedih rasa hati ini mengenangkan dikau
Bagai semalam kau bersama kami

Moga amanlah dan bahagia dikau di sana
Setangkai doa juga Fatihah terus kukirimkan
Moga di sana kau bersama para solehin
Ku sahabatku kau teman sejati

Sebak mendengar bait-bait lagu ni… InsyaAllah sahabat, akanku kirimkan Fatihah dan doa agar kau diletakkan bersama para solehin, para pejuang-pejuang agama Allah yang lebih dahulu meninggalkan kami..

Saturday, October 15, 2011

Berjimat itu seksi?

 

Assalamualaikum!

This is merely a rough translation of the article that I read just now.

“ Hampir 18% dari kaum lelaki di US menggunakan kupon pada temujanji pertama mereka. Manakala 18% dari mereka lagi berkongsi bill pada first date mereka. Ini menunjukkan kelakuan seperti ini semakin diterima oleh pasangan mereka dengan statistiknya, 73% mengatakan ‘akan keluar lagi pada temujanji seterusnya walaupun si lelaki menggunakan kupon pada temujanji pertama…”

Ini pulak dari saya sendiri…

Ini di US, komuniti yg digambar amat mementingkan status dan appearance… Kalau la difikirkan, malu kot first date pakai kupon… Nampak beno kedekutnya! tapi dah dalam keadaan ekonomi dunia sekarang, mindset yang sebegitu nampaknya sudah tidak relevan lagi… sebarang urusan harus dilakukan dengan penuh jimat cermat, teliti…

Bagaimana pulak dengan Malaysia? orang Melayu..? no offence tapi biasanya orang Melayu la yang ada masalah malu tak bertempat ni… Jatuh standard lah, tak cool lah… Macam-macam…

Tapi rasanya ada je yang si lelaki siap suruh pasangannya lak yang bayor semua…

P/S: gegirls! manusia macam ni korang panggil apa ye?*

Monday, October 10, 2011

Respon: Kenapa takut sangat filem seram?

 

Lambakan filem seram dalam industri perfileman negara menjadi satu trend yang cukup membimbangkan. Memang diakui bahawa ‘viewer’s demand’ menjadi salah satu punca tetapi apakah atas alasan ini, penggiat seni seharusnya menyempitkan idea dan buah fikiran mereka untuk mengaut keuntungan atas trend penonton semata-mata dan tidak cuba menghasilkan filem-filem yang ‘melawan arus semasa’ dan mendiamkan mulut-mulut pengkritik?

Seharusnya filem dan media seharusnya menjadi pemangkin kepada gaya pemikiran masyarakat Melayu yang dilihat masih berada di takuk lama; pontianak, pocong, saka dan sebagainya, sedangkan untuk menuju ke arah negara maju, gaya pemikiran seperti itu seharusnya dilempar jauh ke belakang dan dilupakan.

Jika ingin menggunakan alasan filem seram Melayu lebih mengetengahkan unsur mistik dan budaya lama masyarakat Melayu, satu persoalan harus timbul dalam fikiran. Mengapa budaya yang menunjukkan orang Melayu ini sangat paranoid yang harus menjadi jajaan orang-orang perfileman? Mengapa tidak diketengahkan sisi masyarakat Melayu yang suatu ketika menjadi identiti seperti seni silat?

Sepatutnya kisah-kisah kepahlawanan seperti Hikayat Merong Mahawangsa itu diperbanyak, bukannya mengulang-ulang kisah pontianak memburu darah, orang minyak mencemar si dara dan sebagainya.

Di sudut lain pula, usahlah melagukan alasan bahawa filem bergenre seram ini membawa mesej ‘jangan sesekali menyekutukan Allah’ atau ‘tipu daya syaitan itu nyata’ walhal kenyataan itu hanya diletakkan hanya 5 saat sebelum kredit tamat filem tersebut. Tiada kesannya berbanding hantu-hantu yang hampir 2 jam ditayangkan.

Rasanya tidak wajarlah saya ingatkan yang ‘orang yang kreatif itu sentiasa mencari jalan untuk mengubah persepsi orang terhadap sesuatu’ kerana saya pun tidaklah mampu mengarah jauh sekali menjadi produser. Saya hanyalah seorang Melayu yang tidak lagi mampu menonton filem seram.

 

P/S: Ini merupakan respons peribadi kepada artikel Berita Harian ‘Kenapa takut sangat cerita seram?’ [LINK]

Wednesday, September 21, 2011

Berat badan: Antara Rupa dan Kesihatan

 

Assalamualaikum…! Morning everyone…

Bila kali terakhir korang pi timbang berat korang? Or korang memang ada weighing scale sendiri kat rumah? Adakah korang takut untuk makan kerana takut berat badan naik? Or adakah korang melantak tak ingat dunia sebab korang tak peduli pun pasal bentuk badan korang?

*nak kena tuan rumah ni… boleh tanya soalan-soalan sensitif pulak pagi-pagi buta macam ni…*

Erkk! Tenang kawan-kawan…! Hehee… Aku bukan tanya sebab busybody atau apa-apa, tapi ini ada satu cerita mau story kat anda-anda semua…

Benda ini memang dah lama dah nak dimasukkan ke dalam archive blog aku yang tak seberapa ini, tapi disebabkan limit masa dan prioriti-prioriti kerja yang lebih memerlukan perhatian, aku terpaksa tangguh dulu.

okeh! dari segi rupa, memanglah dunia mengiktiraf bahawa orang yang slim and slender dan cukup ukuran itu cantik, menawan dan sempurna. orang kategori 3G pula akan dipandang sinis bila memasuki butik-butik baju seperti… err… seperti… sorry guys! aku tak tau pulak brand-brand baju yang fofuler..

*itu semua propaganda media je tu…!*

tuan rumah tak nak sembang pasal pengaruh media terhadap cara pemikiran manusia sekarang. itu mungkin di lain post, ok?

Dari segi kesihatan pula, ramai yang berpendapat bahawa orang yang kurus ini sihat manakala yang risiko untuk orang berbadan besar untuk mendapat penyakit-penyakit yang “confirm mati” lebih tinggi.

Jangan pesimis begitu kawan-kawan!

Berapa ramai antara kita ada kawan 3G? Berapa ramai pulak yang pasangan diorang lagi baek dari kita yang so-called hensem or cantik ni?

kalau korang tanya aku, ramai juga. sampai ada yang kata, macam mana la budak hot macam tu boleh sangkut dengan si dia ni…

mungkin ada yang kata itu jodoh dia, kan?

see? that’s my point. bila sampai hal jodoh, hang gemuks kaa hang kurus keding kaa, akan ada la pasangan hidup yang Tuhan tentukan untuk anda.. bila sampai hal cinta, hang huduh kaa hang cute kaa, ada la yang berkenan dengan anda..

yang penting self-esteem kena ada. yakin dengan diri sendiri kena ada. baru orang respek sama kita maa!

habis dari segi rupa, dari segi kesihatan pulak. memang lah ajal maut di tangan Tuhan, tapi kalau dah makan tak ingat dunia dah tentu-tentu lah ibarat menempah maut. diabetes atau dalam bahasa coolnya, sweet pee (kencing manis), darah tinggi, obesiti.. semua tu sinonimlah dengan orang ‘gems’. tapi, jangan kata orang kurus ni tak boleh kena penyakit-penyakit tu pulak.

yang penting, sentiasa amalkan gaya hidup sihat dan makan biar teratur.

P/S: diet bukan untuk cantik, tapi untuk sihat.

Thursday, September 15, 2011

WW: Penat woo!

 

Assalamualaikum! Morning evryone!

Wahh… Dekat seminggu tak update pape, tetiba buat WW pulak… Memang menguji kesabaran, kan? Hahaha…

Gambar semalam tu kan menunjukkan rimau (ke puma?) yang kuyu keletihan, nak menceritakan yang aku ni sangat letih! Baru opening week semester baru tapi aku dah jalan kaki boleh katakan ke seluruh kampus… Bas? Harapan laa… Adik-adik *wahh! adik2 tuu…* first year ramai gilaa tahun ni… bagi depa naik dulu la..

*see? abang senior anda ni sangat baik…! wee~*

Hari-hari yang mendatang jugak sure memenatkan, tapi kita tak boleh kalah dengan kepenatan itu… betul?

bak kata orang tua-tua, bersusah dahulu senang-senang kemudian…

P/S: sikit je post ni, tak tau nak sembang apa lagi…

Wednesday, September 14, 2011

Wordless Wednesday #3

 

Assalamualaikum!

babai!

P/S: kata wordless… haha… gambar ini akan diterangkan esok… so, tunggu…~

Friday, September 9, 2011

60 sen, oh 60 sen!

 

Assalamualaikum…

Hai readers…! Pastinya korang dah dengar cerita hangat terbaru negara kita sekarang sebab cerita ni bersangkut paut dengan golongan kita jugak, muda-mudi yang amat bergantung hidup pada telefon bimbit atau lebih mesra dipanggil henfon…

YES! Aku merujuk kepada tindakan kerajaan meluluskan pengenaan 6% cukai kepada simpack dan tambah nilai prepaid yang akan dilaksanakan bermula 15 September ini. Ini bermakna akan ada penambahan 60 sen bagi mereka yang selalu topup 10 macam aku ni…

*tuan rumah nak cakap dia kaya la tuu…*

eh! sikit pun takde niat macam tu… bagi aku senang topup 10 terus, takde banyak-banyak kali pergi ke kedai tu…

Anyway, dengan perasaan ingin tahu kes sebenar, aku bukak lah portal berita online bhairan.com.my. ironinya, laporan pasal cukai ni betul-betul bawah laporan ‘RAKYAT MULA TERIMA KESAN BAIK INISIATIF ETP’.

wadahel?

ni nak mintak pandangan korang… agak-agak, ‘kesan baik’ sangat ke kalau luahan-luahan macam ni kat serata wall FB tu?

tpup tax fb

 

fb 2

 

Ada nampak macam rakyat suka ke dengan ni?

Boleh kata tiap-tiap hari ada berita pasal pelabur masuk or ekonomi negara kukuh jika dibandingkan dengan US atau Eropah and yang lagi best, kedudukan negara sebaris dengan negara maju… (rujuk bhairan.com.my, tak ingat berita bila…)

apa relevannya cukai ni dikenakan kepada rakyat…? cerita la sikit…

kalau tak silap, dah muncul dah FB page ‘Kami bantah cukai or something like that…’. aku tak sempat like lagi…

so, what say you?

P/S: mengkritik untuk membangunkan, bukan untuk menjatuhkan…

Monday, September 5, 2011

Photo Editing Contest by Eien Razak & Dayah Jelita


Assalamualaikum…

First of all, biasanya aku tak berapa minat nak join contest-contest blogger ni sebab aku buat blog bukan nak hadiah-hadiah tu… just nak share buah fikiran dan pendapat aje… tapi lepas aku survey beberapa peserta dan mood aku sekarang memang tengah semangat mengedit gambar, aku join la jugak… heheh~
kalo tak tercalon untuk menang pun, leave a comment pun dah cukup… boleh la aku improve mana yang tak cantik… ye tak?

*banyak cakap pulak tuan rumah neh! nak join ke tak???*

-klik kat banner untuk terus ke blog penganjur-

SEBELUM:

DSC_0510

SELEPAS:

hari bapa

alamak! lepas dah letak sebelah2 macam ni, serupa je aku tengok… takpe la… penat dah aku taip… heheh… join je la…

gambar ni aku sempat snap time kami (aku dan cubemate) pi bersiar-siar kat Bukit Bendera… kalau tak silap aku, time ni tengah beratur tunggu cable car naik naik bukit tu… so, ni lah dia… dah lama dah pic ni diedit and diperam, menunggu post yang sesuai… sesuai la kot nak masuk contest ni…

*sudah la tu tuan rumah… dorang tak lalu baca dah kemerepekan kau tu…*

untuk tagging pulak, aku pilih Selekeh's Story [Natasya] sebab aku nampak dia ni macam berminat jugak edit-edit ni... =) 

P/S: can’t wait! by the way, thanks PATEH ADNAN sebab tag aku… =)

Saturday, August 27, 2011

Cerita Seram Kedai Gunting Rambut

 

Assalamualaikum semua!

3 hari lagi! 3 hari lagi!

*excited lebih-lebih pulak tuan rumah ni*

eh! eh! elok sikit… bukan nada excited tu… sila baca dengan nada sedih ye… Lagi beberapa hari Ramadan akan meninggalkan kita… kat sini pun duk hujan je sejak beberapa hari lepas bagai menangisi pemergian Ramadan…

tapi hari ni tak hujan so, tuan rumah menyempatkan diri ke kedai gunting rambut. Rambut aku dah macam rambut Justin Bieber tak pakai conditioner dah… untuk mengelakkan status teruna hensem kampung dirampas orang lain, laju je aku ke kedai…

*shaddap la!*

sampai je kat kedai, tu dia!!! beratur orang duk menunggu… okeh! memang sampai tengah hari la jawabnya… tapi berbekalkan keazaman, kesungguhan serta rasa takut sebab bapak aku dah menunggu dengan gunting kebun kalau aku tak balik dengan rambut pendek, aku tunggu la jugak…

Thursday, August 25, 2011

Raya dengan Gajet?


Assalamualaikum!

Hai semua… Yes! Baru berkesempatan tuan rumah nak post something hari ni…

Sebenarnya, tuan rumah nak bawakan satu scene di hari raya… Biasanya petang sebab kalau pagi raya, semua pakat pi masjid…

***

BUDAK 1 duduk di sofa mengadap phone dengan earphone terselit di telinga. BUDAK 2 dan 3 mengadap televisyen di ruang tamu. Para ibu di dapur menyediakan air sebab ada tetamu yang baru sampai.

NENEK: Budak2! Meh la jumpa orang-orang yang datang ni…

AYAH: Tak boring-boring duk ngadap tv tu! Raya2 ni, cer la bersembang ngan orang sikit… bukan selalu dapat jumpa macam ni!

BUDAK 2 dan 3 pun bangun, mata tak lepas dari tv… Lepas salam ngan semua orang, sambung tgk tv balik…

***

Haa~ Readers pernah terjumpa situasi macam ni? Kot-kot readers yang perangai macam ni…? Sori la kalo kena batang idung sendiri ye…

Wednesday, August 24, 2011

Wordless Wednesday #2

 

Assalamualaikum!

 

hp

Amacam Pateh Adnan? hehe~

P/S: agak-agak boleh kena tindakan copyright tak dengan Warner Bros? =p

Monday, August 22, 2011

Header baru lagi?

 

Assalamualaikum!

Hai semua… Just a quick post before disconnect broadband… hehe…

I bet semua tengah menghitung hari menunggu raya… kan3?

sabar-sabar la ye… Sekarang ni kita masih dalam mode hari-hari terakhir Ramadhan, jadi kita ada satu target untuk diburu… Malam Lailatul Qadar… di samping bersedia untuk hari lebaran, ingatlah untuk kumpul semula semangat beribadat sebagaimana di awal Ramadhan hari tu…

on unrelated note, perasan tak header baru tu? hehe…

just nak tau je komen korang… aku baru belajar-belajar je guna GIMP ni… software dah berkurun dah install, sekarang baru nak memahirkan diri…

bagi sesiapa yang tak tau, GIMP ni serupa je dengan Photoshop, tapi GIMP ni free software… jadi result dia mungkin tak sepower Photoshop la… tapi aku berpuas hati je…

okey guys! feel free to drop your comments…

P/S: edit gambar bagi nampak macam ada tattoo Death Eater haram ke? just an idea… =p

Friday, August 19, 2011

K-Pop in da house!


Assalamualaikum…
Hai semua…! Readers pekabo? Harap-harap sihat la hendaknya ye, menjelang Syawal ni… Aku takde idea sangat ni sebenarnya nak tulis apa… Kepala otak terasa berdengung je bahana disuap dengan K-Pop sepanjang hari ni…

Wednesday, August 17, 2011

Wordless Wednesday #1

 

Assalamualaikum…

Tertarik kat benda ni bila blogwalking kat [arcx13]… so, aku pun nak try…

Tuesday, August 16, 2011

jersi as baju raya?


Assalamualaikum!

Hai-hai! Bertemu lagi kita ye?

Sapa yang dah settle preparation raya? Tahun ni, entah kenapa aku agak terlambat dalam preparing baju-baju raya aku… *take note: kata ganda tuh!* petang tadi baru pergi shopping, tu pun sikit-sikit je…

tapi bukanlah niat post ni nak mendedahkan macam mana rupa baju aku tu… *sengih-sengih* rupa itu eksklusif untuk mereka-mereka yang bertandang je nanti…

dalam post kali ni, aku nak tanya je:
“Apa pandangan korang kalau sorang tu beli jersi Arsenal yang latest sebagai baju raya dia?”
Pelik kan taste dia? itu la adik aku… Macam-macam perangai! Berkeras pulak tu nak jersi as baju raya dia… Lantak ko la brader… asal kau bahagia sudah!

Time raya la time kita nak shopping baju-baju cool tanpa risaukan harga… tapi kalau ada kesedaran sivik yang tinggi, jangan la mencekik duit mak bapak sampai kering pulak…
16082011554

but i cannot put the blame entirely on him… dah shopping pun kat Rantau Panjang… memang bersepah la jual jersi-jersi *made in thailand* yang tak jauh beza dengan yang ori…
16082011552

Kalau tahun-tahun sebelumnya, aku hanya perlukan sepasang baju melayu (tak jugak tiap-tiap tahun tukar), and sehelai t-shirt, tahun ni aku kena beli sepasang jeans baru… aku pun tak paham, kenapa la jeans lama aku semuanya mengecik… sebab washing machine kot… ye! sebab washing machine… *lalala…*

pape pun, berhemah la dalam berbelanja… okeh?

habis je urusan kat RP tu, hari dah makin gelap… memang kena berbuka kat luar… so, pilihan kami: KFC… senang, cepat dan memang teringin… *lagi nak salahkan washing machine!*

Quarter Chicken with Black Pepper sauce KFC sangat best… *promot KFC nampak?* tak la… nak tolong readers je…

P/S: kenapa rasa macam teringin jugak kat jersi Arsenal tu ye? huhu… tambah-tambah yang away tu… kaler cyan… cun lah!

Movie Feveret @ MyW0RL4

 

Assalamualaikum semua!

Tengok tajuk tuh! Ada rasa keliru tak?

Ini la first time tuan rumah join segmen… and blogger bertuah itu ialah en. Ikmal Hisyam!

YEAY! *tepuk tangan*

Segmen ni diwujudkan supaya para bloggers yang join boleh share tentang movie feveret mereka… (ayat baku sudah!)

Sapa-sapa yang kenal aku, mesti tau movie-movie feveret aku… kan3..?

dah tentu lah Harry Potter!!!

tapi aku tak nak sembang pasal Harry Potter la… hehehe~

ada satu lagi movie best yang aku ada jugak sebut dalam blog aku ni…

movie yang dimaksudkan ialah…

YES MAN!

 

movie ni diperkenalkan oleh en. Amin Nor Qarim… dia memang trusted informer la kalo bab-bab movie ni… tambah pulak, aku memang minat Jim Carrey…

sapa yang tak tengok lagi, korang memang terlepas satu masterpiece lah!

komedi + romantik + drama… suma yang korang cari dalam satu movie… mana nak cari..? ye tak?

sapa-sapa yang nak copy movie ni, boleh roger2…! haha~

P/S: ada satu lagi movie yang terbaik bagi aku… tapi tu di segmen yang lain la ye!

Tak nak tido?

 

Assalamualaikum…

Hai-hai… Sebelum baca lebih lanjut, diingatkan bahawa post ini hasil kebosanan melampau… Maaf kalau kemerepekannya menjengkelkan hati sesiapa…

*menyusun sepuluh jari, mintak maap*

Ada ketikanya kita ada benda-benda penting yang nak kena buat, tapi time-time macam tu la nak menguap seluas serombong kapal… masa-masa begini lah, 4 tips untuk tak nak tido sangat berguna…!

1. Pergi tandas, basuh muka. No biggie, dah biasa orang buat…

2. Agak-agak tahap kuapan tu dah tak boleh ditahan-tahan lagi, try take a walk. Do some stretching. Kalau tak berkesan jugak, try sprinting pulak…

*sayup-sayup* hoi! tak lawak la bro!

In short, try la berpeluh sikit. yang boleh buat mata tu terbukak. kalau dah tak nak tido, tapi duk melingkar je atas tilam sooner or later, konfem tertutup jugak mata tu..

3. Kalo nak tido, biasa orang kira biri-biri kan? Instead of that, try kira girls berbikini berlari-lari anak di tepi pantai… di tambah dengan efek slow motion, mata korang akan serta merta terbeliak. tapi warning ye, tips #3 ni tak digalakkan sama sekali… sebab aksi ini boleh mendatangkan side effect sepeti lemah daya ingatan, suhu badan meningkat secara mendadak serta menggigil. Reminder jugak: tips #3 ini jugak berkesan untuk lelaki je… untuk perempuan tak boleh ye!

rasanya perempuan tak perlu pun tips-tips macam ni… aku sentiasa kagum dengan kebolehan perempuan control masa tido dorang… boleh tido lambat, tapi bangun awal tanpa kesan-kesan macam mata sembab, merah dan sebagainya… agaknya memang anugerah untuk bakal ibu la kan? ability macam tu memang diperlukan di waktu-waktu kecemasan macam bila anak meragam tengah-tengah malam, or suami ke meragam… okeh, aku dah melalut!

4. kalo tak nak berjalan di dunia realiti, try berjalan kat dunia maya… yes! i’m referring to blogwalking… tapi pilih la blog-blog yang interesting, serta contentnya yang menarik dan refreshing… nak contoh? err… try arcx13 (panda garang), patehadnan pun best jugak, tak pun mr. right… tak lupa jugak la ydpfaizal…

*kena sekeh* tak sapa nak baca ko promot blog la!

agak-agak tips aku ni membantu tak? aku pun tak try semuanya lagi.. tambah-tambah tips #3 tu… =p

P/S: tido untuk hidup, bukan hidup untuk tido… betul ke apa aku tulis ni?

Monday, August 15, 2011

new looks and thank you!

 

Assalamualaikum!

Hai peeps! Ada perasan pape tak?

Bagi yang setia tu, mesti perasan punya lah! hehe~~ Blog saya dah bertukar wajah! lebih simple, senang nak load and putih!

Header tu pun baru tuh! BARU try2 nak pakai… so, feel free to comment ye!

Aku juga ada check2 stat, saja nak melihat prestasi semasa dan kualiti promosi blog ini… Alangkah terkejutnya bila:

cats

YEAH!!

Blog Pateh Adnan dapat no 1 tuh…!

Haha… Aku tak berapa paham sangat apa function referring URLs tuh… tapi dengarnya macam Pateh Adnan dah tolong memperkenalkan blog ini kat readers beliau…

So, sekalung terima kasih kat beliau… *tepuk tangan*

Kat AtinChoco ngan Ms. Mulan Jacob pun, saya ucap thanks jugak! =)

P/S: lagi sekali saya nak ulang feel free to comment wajah baru blog ini!

Sunday, August 14, 2011

awak sangat tak sweet!

 

Assalamualaikum!

Hai guys! Thanks sbb sudi meramaikan trafik saya, yg mana grafnya semakin merudum nih… hehe… my bad!

Ok! Enough with chitchat… err… Mcm mana nak mula nih? err.. Korang pernah tak came across FB profile yang cukup menggelikan?

K… Aku tak pernah lagi… Tapi ada la yang ber-share2 story dengan aku and selaku blogger yang sentiasa mahukan post-post yang bukan hanya bualan kosong semata, memang story ni boleh jadi modal la…

Annoying kan bila news feed kita disemakkan oleh wallpost2 yang memualkan (amek… bahasa baku terus!) macam:

Awak tau, saya macam rindu la kat awak… Padahal saya baru je sampai umah dari date ngan awak…”

Tak pun, macam ni:

Sye slh… xptut sye wat cmtu… Maafkn sye ye..? :,,( “

 

Orang-orang macam ni diibaratkan macam letak bullseye kat dahi sendiri… nak aje di-starlite dahi anda itu! Ditambah pulak kalau yang guna bahasa alien mana entah macam:

syew slh… xptut syew uat cmtue… awk maafkn syew an?”

 

Merah oo bijik mata…

tak cukup dengan itu dishare pulak gambar berdating dengan caption:

nice camera angle… tak kiss pun nampak macam kiss! =) ”

apakebendenya tu?

Ok la… Ko nak satu dunia tau ko kapel… Tapi kene ingat ar, bukan satu dunia bagi restu kat ko… Contoh macam ni la:

Friend list ko ada dekat 500 orang… Separuh dari tu, bila tgk gambar “kenangan manis” ko tu kot la ada yang terkeluar dari mulut dorang:

Suka la sekarang… nak tengok sampai bila buleh stay…”

Kot la termakbul, mau menangis tak berlagu?

Nak sweet-sweet la agaknye… Kalo dah laki bini, takpe la jugak… Si suami wall kat bini dia:

I love you dear!”

Oh… Setakat tu je, tak berapa nak sweet lagi?

Try ni pulak…

snape lily

Boleh dapat award the sweetest husband ever tu… heh!

P/S: Segala benda yang dalam quotation mark tu hanyalah rekaan tuan rumah semata-mata… Tiada kena mengena dengan sesiapa… Winking smile

Saturday, August 13, 2011

it’s cool to be nerd!

 

Assalamualaikum semua!

Alhamdulillah, berkesempatan lagi saya mengepost something kat sini… hehe… kepada yang setia membaca, thanks a lot guys… it means a lot to me! Winking smile

terus ke topik!

bila dengar je perkataan nerd, mesti terbayang di pikiran:

budak berambut belah tepi, spek setebal kanta pembesar lab sains, buku-buku tahap ensiklopedia yang dipikul ke hulu, ke hilir…

kan?

kalau nak cerita, aku pun pernah mengalami zaman-zaman sebegitu… hehe…

sikit pun aku tak peduli pun pasal rupa paras dan penampilan neh… jangan harap la nak pakai jeans.. hatta di hari raya pun! cukup lah dengan seluar sukan, walaupun nak keluar bersukan tu jauh sekali…

kira dah macam hidup dalam dunia sendiri… bukannya takde member kat sekolah… ia lebih kepada member sekadar kat sekolah… lepas sekolah? sorry la derr! aku takleh hangout… Smile

tapi, itu sebuah cerita lama… (dah nampak dah muka-muka skeptikal tuh! haha!)

ye, cerita lama… dulu, aku seorang nerd! haha…

nak tau macam mana aku boleh berubah?

aku ada kawan-kawan yang sangat cool! sampai ke-cool-an mereka itu ter-efek kat aku… haha… at least, itu apa yang aku rasa la…

DSC_0057

disebabkan gambar di atas ada missing member, aku letak lagi skeping…

DSC_0174

P/S: saya sayang kawan-kawan saya! hehe!

Wednesday, August 10, 2011

London!

 

Assalamualaikum peeps!

Lewat betul tuan rumah update, kan? heh…

Bukan apa, baru ada modal nak sembang lama sikit… hehe…

Hmm… First of all, sejak masuk Ramadhan ni, ni la rasanya baru betul-betul ada masa nak online FB ngan jenguk-jenguk Dashboard… and thanks la sebab tak banyak notification pun… hehe… ( a bit of sarcasm kat situ kalau sapa-sapa dapat detect, k? )

malas la nak cerita lebih pasal FB tu, aku pun tak pay attention sangat dalam bulan-bulan posa ni…

bukak internet ni pun sebab nak cari info lebih pasal rusuhan kat London nun… first-first dengar macam tak percaya kot… UK or at least London adalah salah satu part kat dalam dunia ni yang aku rasa tak mungkin berlaku kejadian keganasan…  kalau aku nak picture hidup kat UK tu, muncul Big Ben dengan Thames mengalir tenang across London… or taman dengan burung-burung berkicauan, rilek je dengan masyarakat yang mesra menegur guna loghat UK yang soft and sweet tu…

sekarang ni, dah macam dalam V for Vendetta dah aku tengok…

ok lah! aku nak pi prepare sahur… papai y’alls! haha~ gedik gle! ;-p

P/S: aku nak include gambar tapi rasanya tak appropriate la pulak untuk budak-budak… kang blog aku dilabel blog yang menyebar keganasan… kan senang nak label orang sekarang ni… kan3? huhuh…

Friday, July 29, 2011

the best Ramadhan!

 

Assalamualaikum guys! Salam petang Jumaat…

So, kalo ikut tajuk obviouslah kali ni tuan rumah nak sembang pasal Ramadhan iaitu bulan yang kita wajib pose kecuali bagi orang2 yang dikecualikan… =)

sehari dua lagi nak masuk ke bulan Ramadhan, i must say that suasananya mulai terasa ditambah dengan perang iklan kurma, biskut raya, perkakas elektrik dan perabot raya kat tv-tv.

it’s a bit awkward though… seingat aku, last aku menjalani Ramadhan sepenuhnya kat umah time aku form 5… rasa macam dah berkurun… heh…! lepas tu, puasa kat matriks, kampus… dengan sahabat2 terbaik yang penah aku ada… sampai dah lupa macam mana adat istiadat menyambut Ramadhan kat umah ni… hehe…

tapi, aku tak rasa yang Ramadhan kali ini akan jadi kurang enjoyable walaupun member2 takde di sisi… huhu…

malah, aku rasa Ramadhan kali ini advantage bagi aku untuk manfaatkan sepenuhnya tanpa risaukan study dan sebagainya…

insyaAllah!

macam ustaz dalam al-Kuliyyah kat TV3 cakap tadi, anggaplah Ramadhan kali ini Ramadhan yang terakhir dan manfaatkan sepenuhnya!

Ya Allah masukkanlah kami ke dalam bulan Ramadhan dalam keadaan selamat dari berbagai penyakit, hindarkan kami dari berbagai kesibukan dan hindarkan pula dari rasa cepat mengantuk.”

manfaatkanlah bulan yang mana di awalnya keberkatan, di pertengahannya keampunan, dan di akhirnya kebebasan dari api neraka.

ANAK

P/S: oh! ada orang dah beli baju raya ye? Winking smile

Sunday, July 17, 2011

Harry Potter… It’s finally comes to an end

 

Assalamualaikum…

Wahhh… tak sampai sehari, dah buat second post…. nampak beno tak sabar nak kongsi story ngan korang… hehe… bragging? gloating? tak de laa… saja nak promot je… hehe… i noticed that readers enjoy baca post2 yang light je… yang heavy2 diabaikan… buat penat aku menaip jek… haha…

okeh2…! finally tercapai jugak harapan aku nak tengok Harry Potter TDH Part 2 kat cinema… cinema plak nun kat KL… haha~ nak grand2 je kan…? =p

ringkasnya, aku sangatla seronok lepas bangun dari seat no M09, Hall 1, GSC Tropicana Mall, Petaling Jaya tuh.. hehe… damn near cried bila depa start tunjuk credit… lepas ni dah takde movie HP dah… huk3… kena cari obsession untuk movie lain pulak… ngee~ =D

tapi aku nak cakap 1 je ar… sori la Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, even the lovely Bonnie Wright… hehe… tapi Alan Rickman (playing Severus Snape) memang terbaik! huhu… I’m touched bila dia meraung peluk mayat Lily, nampak miserable gila… menjadi siot dia bawak watak Snape tuh! fuhh~ kalo aku tengok sesorang time tu, dah berkotak dah tisu kat depan… =D

I thought you’re going to keep her safe… (sobbing)”

-Severus Snape-

Herannya, dalam movie takde sebut pun story pasal Ariana or Dumbledore’s involvement dalam Dark Arts dengan Grindelwald… nak jugak tengok camne Dumbledore nangis… haha…

unforgettable scene:

Masa Minerva McGonagall transfigured patung2 knights dalam castle jadi idup (Piertotum Locomotor!)…

I always wanted to use that spell… (dengan muka gembira gila)”

-Minerva McGonagall-

aku gelak tak ingat dah time tu… haha! tambah lak riak muka Molly… pehh! jadi rilek je suasana, walaupun time tu nervous gila… almaklum la Voldemort dah kat boundary dah… =D

P/S: thanks kepada Amin Nor Qarim and family atas semuanya! =) hepi siot stay ngan korang walaupun sekejap…

thanks Keretapi Tanah Melayu Berhad!

 

Assalamualaikum! Hai guys!

16072011494

Fuhh! 12 jam dalam train dari KL Sentral ke Tanah Merah, Kelantan betul2 makan tenaga dalaman aku… haha… dah la tak dapat tiket kelas pertama… mmg tido duduk je la ak malam tadi.. sakit leher aku! nasib baik dapat gak berjalan2, aktifkan kaki ‘Gu Jun Pyo’ aku ni.. haha~ kalo tak, jadi air batu free jek… =p

 

kalo sapa2 yang tak penah naik KTM tu, korang nak tau x?

nasik goreng plain + teh susu panas berharga RM 6.50 tau! tapi kalo dah kelaparan, takpe la… tak berkira sangat… =p

16072011500

ni kira first experience aku naik train, not bad la… actually, best jugak! tambah2 kalo naik siang… dapat tgk bukit2, sungai… kalo aku dapat Canon EOS 600D idaman tu, full dah rasanya memory kad… hehe… aku naik malam… so dapat tgk kabus je la menyelubungi bukit bukau tu… =D

by the way, it’s fun though… hehe…

dah la pagi tu, aku baru tengok Harry Potter… terasa macam naik express Hogwarts lak.. hehe.. tapi malangnya, kat KL Sentral tu aku tak tau macam mana nak cari platform Nine and Three-Quarters… =p

dalam train KTM pun ada troli makanan gak… for a moment, i thought i can find some Butter Beer ngan Chocolate Frog… paling koman pun, dapat la BertieBott’s Every Flavor Beans… haha! gila pengaruh… ish3…

P/S: kalo ada rezeki lagi, nak naik first class pulak… ada katil! =0

Wednesday, July 13, 2011

history is not to be forgotten…

 

Assalamualaikum…

> Dah tengah malam bro… Pahal tak tido lagi??

Takleh tido la brader… Huhu…

Gila gedik! takleh tido pun letak kat blog… haha!

opss! sori la guys… post ni bukan semata2 nak bagitau aku takleh tido jep… aku nak story kat korang apa yang aku wat bila takleh tido… hehe…

ok? ready? jauhkan kanak2 bawah 18 tahun dari monitor korang… ok?

settle?

haha… gaya mau saspen! wat lawak kering plak tuan rumah… maaf la guys… tuan rumah pening sikit…

ok2… balik semula kat story asal…

tadi aku mendapat la ilham nak bukak wikipedia… cari topik untuk post blog… habuk2 dah start nak menebal balik dah kat dashboard ni…

so, Makcik Wiki bagitau la something yang very interesting, yet sangat2 sedih…

13 July 1878

apalah yang menarik sangat kat tarikh yang dah berkurun lama ni kan? hmm…

Treaty of Berlin or Perjanjian Berlin berlaku pada tarikh ni…

apa yang sedih sangat?

Perjanjian Berlin yang menyusuli Perjanjian San Stefano ( 3 Mac 1878) ini dah menyebabkan empayar Uthmaniyah, kerajaan Khilafah Islamiyyah yang terakhir, kehilangan wilayah yang sekarang ni dikenali sebagai Romania, Serbia dan Montenegro… dan juga menjadi titik tolak kemaraan cengkaman kuasa Eropah terhadap empayar Turki…

so, hari ni genap 133 tahun dah…(betulkan kalo silap)

133 tahun dah Romania, Serbia dan Montenegro BUKAN lagi salah sebuah wilayah Islam…

boring ye readers baca sejarah hari ni? huhu… entah2 ada yang baca tajuk pun dah out dah… sekadar tinggal stats je…

aku sekadar berkongsi… kalau ada yang baca, tambah pengetahuan korang… and semoga ada yang berkongsi ngan yang lain pulak… ni sejarah ummah kita, saudara kita…

chiao!

P/S: orang yang melupakan sejarah ialah orang yang akan mengulanginya…

Friday, July 1, 2011

after an adventure with Harry Potter…

 

Assalamualaikum!

Menjelang hari pembukaan tayangan the last part of Harry Potter ni, aku terjumpa satu artikel yang sangat menarik… hehee..~

Dah 14 tahun sejak buku pertama Harry Potter ada kat shelf2 kedai buku, dah 10 tahun sejak budak2 meraung2 kat kaunter tiket pawagam nak masuk tengok Harry Potter and the Philosopher’s Stone… dari budak2 dalam HP tu kecik, comel dan innocent sampai la dah jadi hot, ensem dan bermasalah… haha… rasa sedih pulak bila mengenangkan dh xkan ada rasa teruja menunggu episod baru dalam pengembaraan dunia sihir HP tu… Smile

kepada kita-kita yang membesar sama-sama ngan Hermione, Ginny n Cho Chang ni, (motif sebut nama pompuan jek??? haha~) mesti akan terkenang-kenang saat gelak guling2 time Hermione gelakkan Ron’s first attempt doing magic…

isi perut buat backflip each time Harry main Quidditch…

meluat gile kat Draco sampai rasa nak sekeh2 jek…

meleleh air mata bila kita pun macam sama ada kat pengebumian Dumbledore… Smile

tapi, apalah gunanye baca buku kalo xde pengajaran di sebaliknya… kan3? dalam artikel yang aku baca tu, ada list 10 benda yang kita boleh amek sebagai pengajaran bersama…

1. wat baik kepada budak yang tak popular. kalo sesapa yang setia and baca semua siri HP, kita akan sedar macam mana budak yang mula2 freaky gila bertukar menjadik geng yang paling cool kat skolah… haha… macam Luna Lovegood, Neville… start skola, xde sapa nak kawan ngan dorang… tapi bile start Dumbledore Army, and Harry dah berenti skola, dorang yang jadi macam leader geng tu…. style2!

2. berbaloi tuh jadi feveret cekgu. walopun Harry xpenah salah guna populariti dia dalam kalangan cekgu2, senang idup woo kalo ada cekgu kat belakang and sapot kita… haha~ macam Harry boleh masuk team Quidditch walopun baru first year… kalo budak lain, mau nak dapat???

3. mana ada rules untuk orang invisible. ok… mengaku je lah, jadi invisible memang banyak advantage… haha~ ceroboh library malam2, seludup keluar anak naga bukannya salah kalo dah halimunan… betul x? takde orang buleh cakap ko yang buat pun…

4. guna la buku second hand. bukan takat jimat, almaklum la kita student, banyak mana je duet neh… kn? heheh… kalo guna buku second hand, mana la tau jumpa secret2 yang penting ke… (merujuk pada buku Potion Half-blood Prince)

5. Coklat buleh jadi ubat. kesian Harry sampai pengsan2 kalo jumpa Dementor, tapi makan jek coklat, rasa hangat sampai ujung jari… kalo nak kira dalam dunia kita lak, kot2 kekasih ati merajuk ke, bagi coklat… bersinar2 la balik muka dorang tu…

6. stokin tu penting. bukan je dapat memberi kebebasan untuk house-elf pelik cam Dobby dari keluarga sihir jahat cam Malfoy, tapi stokin jugak menghalang kaki dari kebusukan melampau akibat satu hari suntuk memakai kasut…

7. family tu tak semestinya blood-related. walopun Aunt Petunia tu sedarah sedaging ngan Harry, tapi tu langsung tak halang dia kurung si Harry dalam almari bawah tangga umah untuk 10 tahun lebih… tapi kawan-kawan yang langsung xde kena mengena ngan Harry, dorang stay ngan Harry susah senang… telan Polijus Potion yang rasa macam momok (Crabbe ke Goyle punya? xingat…)… running across the country semata cari a bit of Voldemort’s fragmented soul… dorang la true family…

8. tak salah mengorat adik kawan baik sendiri. Harry penah selamatkan Ginny dari Riddle dalam Chamber of Secret, tapi 4 tahun kemudian baru Harry sedar Ginny tu sebenarnya pompuan… haha! Ron pulak, ok je… mainly sebab dorang pun ada masalah Voldemort kot…

9. Kita boleh pilih sapa kita nak jadi. pengajaran paling penting. lepas ni, kalo la tergagal pape, kita cakap, “ aku pilih untuk gagal je ni!” konfiden tu penting, beb!

10. kadang2 wartawan reka2 je cerita tuh. Rita Skeeter! haha~ suka hati je membelit apa yang orang cakap… jadi, sapa boleh buktikan apa yang kita baca kat paper tu betul?? ;-p

credit to: Maui R. Drilon – Yahoo! News

p/s: tengok trailer HP and the Deathly Hallows-Part 2 ulang2 kali… huhu… tak sabar!

Thursday, June 30, 2011

Twit Me!

 

Assalamualaikum ladies and gentlemen…

I proudly present to you, my Twitter profile!

@faizalzulkefle

follow2 la yek! hehe…

still pening2 lagi interface Twitter neh… lalala~~

follower pun takde lagi…

P/S: hmm… apa yang best ek pasal Twitter neh…? xplore2! =p

The Lost Symbol by Dan Brown

 

Assalamualaikum suma!

yes! yes! buat entah kali ke berapa, tamat sudah novel The Lost Symbol hasil garapan Dan Brown aku baca… Smile

The Lost Symbol ni merupakan buku ketiga dalam siri Robert Langdon (watak dalam novel ni), menyusuli Angels and Demons dan The Da Vinci Code. Kalo tak silap aku, sebelum Dan Brown publish thriller Robert Langdon ni, dia dah ada dua novel, thriller gak, iaitu Digital Fortress dan Deception Point.

aku dah baca suma… and boleh aku simpulkan, memang menarik gila! heheh… mainly sebab aku memang minat sejarah kot…

terus terang cakap, bagi aku, Lost Symbol agak kurang menyerlah berbanding Da Vinci Code… Lost Symbol berlatarkan Washington D.C and aku memang tak banyak tau pasal tu… juga banyak info pasal Freemasonry (biased tak biased tu, tak tau la pulak…)

Lost Symbol really gives me a lot to ponder…

rather look inside ourselves and praise Allah for what Allah had given us, kita sentiasa rasa tak cukup… memang lah tak salah mencari, tetapi kena berhati-hati… jangan sampai melupakan apa yang telah ada…

a bit of warning pada sesapa yang berminat nak baca!

disebabkan novel ni berkait dengan isu agama, kepercayaan dan spirituality, kena berjaga-jaga la sikit…

ada antara plot dlm novel ni meletakkan Muhammad SAW sebaris dengan Jesus, Zoroaster dan Buddha.. meaning to say that, novel ini ada menerapkan unsur pluralisma, iaitu konsep semua agama adalah sama… jadi kita, Muslim yang baca kena tau and faham bahawa kita wajib percaya bahawa Islam adalah satu-satunya jalan hidup yang diturunkan oleh Allah SWT

Firman Allah SWT:

Sesungguhnya agama (yang benar dan diredhai) di sisi Allah adalah Islam…”

(Surah Ali Imran, ayat 19)

tapi, besides that… novel ni memang best… hehe…

p/s: tunggu movienya pulak… kabarnye, tayang tahun 2012… Winking smile

Tuesday, June 28, 2011

movie besh! =)

 

Assalamualaikum…

Kalut-kalut time cuti ni, tak menyempat aku nak menjenguk blog neh.. sori ye cik blog.. huhu.. berabuk sudah dashboard ni.. =)

kalo kot-kot ada yang perasan, ni first post aku sejak start cuti sem… hehe… pengalaman aku kat Vietnam pun, aku tak citer lagi kat sini.. tapi aku rasa takkan cerita kot.. dah basi rasanya.. Winking smile

so sambil2 aku vakum skit blog aku ni, aku nak crita (baca: promot) pasal 1 movie neh… literally, aku duk ulang2 tengok selang-seli ngan Harry Potter feveret n Yes Man!

V for Vendetta

movie neh memang dah agak berkurun… and aku pun kenal VFV ni dari encik Amin… encik Amin ni memang sumber rujukan yang boleh dipercayai kalo bab2 movie yang best… hehe… aku ni jenis yang tengok tajuk… kalo tajuk tu cam tak best, maka masuklah movie itu ke dalam never-watch-list…

(malangnya, tajuk Twilight macam best, bila tengok.. one word describe all.. MENYESAL! )

berbalik pada citer VFV neh, movie ni mainly pasal sorang mamat ni sedar tentang ke-tidak efisien-an (baca: konspirasi) kerajaan terhadap rakyat, and start lawan…

main idea citer ni, and apa yang V (nama mamat tuh) ni nak sampaikan adalah:

people should not afraid of their government… Government should be afraid of their people…” 

macam-macam cara dia buat…

start dari hijack stesen tv sampai la letupkan bangunan parliament…

ayat si V:

…The building is a symbol as the fact of destroying it. Symbols are given power by the people. Alone, a symbol is meaningless. But, with enough people, blowing up a building can change the world…”

kalo nak tau, movie ni tak dibenarkan pun masuk Malaysia… agak2 korang kenapa??? Smile

pikir-pikirkan la yek…!

p/s: pape hal pun, V for Vendetta ni memang la terbaik… reminder! sikit pun aku tak hasut sesapa letupkan bangunan Parlimen kita tu… (takyah bom pun dah retak2, banjir2 dah… =p)

Friday, April 29, 2011

luahan seorang Islam..

 

Assalamualaikum.. Salam sejahtera semua!

Hope you guys in pink of health, hendaknya.. (mcm wat surat xrasmi PMR! Embarrassed smile)

Emm.. Tak larat dah nak tengok tv.. Hidang berita macam rakyat ni orang tak sekolah.. Sumpah menyumpah.. Macam aku KECIK-KECIK dulu…

“Ko amek selipar aku ke?” kawan aku tanya.

“tak.. aku tak amek…” aku jawab.

“Sumpah?” kawan aku balas.

“Tak baik main sumpah-sumpah.. nanti kena makan sumpah, baru tau..” kena sound free…

Budak2 pun tau sumpah tak leh wat main2.. ni depa senang je nak sumpah dgn nama Allah la, Rasulullah la..

ingat nama tu sekadar di lidah je ke?

korang carry sampai hari pengadilan tau tak? lidah pun takde function time tu..

latest news, dah batal dah upacara angkat sumpah mereka2 yang berkenaan.. sebab ada rusuhan antara puak yang menyokong and puak yang bangkang..

please la.. aku merayu kat para ulama’ penyuluh cahaya Islam, penerang jalan kebenaran.. put aside your political views for a while, jangan layan kejap arahan-arahan orang atas, bukak balik kitab2 yang kalian belajar.. jernihkan kembali keadaan ni, biar umat tau mana yang salah mana yang betul.. kami, umat Islam yang kurang mengerti hukum agama need guidance..

we have been thought that selain al-Quran dan Hadith Nabi SAW, kata2 dan pandangan seorang ulama’ juga penting dalam mencorak kehidupan agama.. kalau yang arif pun bertelagah, macam mana kami nak pilih jalan yang betul..

rasa macam dah berkurun tak tengok tv.. so, semalam agak terkejut gak bila terbaca online paper yang memaparkan laporan yang media2 dah tayang video tu kat tv.. pe benda ni? apa motif kalian? saje nak racun minda budak2?

perghh.. pandai selit agenda YAHUDI sambil plan agenda politik sendiri.. kan?

P/S: now, apa motif USM WiFi block manga Naruto dengan alasan perkataan naruto tu ada digunakan utk laman web porno? dh tayang kat tv macam menda tu tak salah dah pun..

aku nak baca Naruto lah! 

NarutoVsiIsLaM

bebelan Jumaat…

 

Assalamualaikum! Salam Jumaat readers-ku~ Open-mouthed smile

Pagi ini, saya melaporkan cuaca hujan di kompleks RST menyebabkan saya berasa amat mengantuk.. tetapi malangnya, tak boleh sebab ada keje skit kat pejabat.. huhu..~ mengapakah??? Smile with tongue out

Emm.. Sunyi je cube aku nih… Ramai balik.. Almaklumla.. Exam tinggal 1paper je lagi, tu pun nun 6 haribulan.. Jumaat depan!!

tapi kenapa aku rasa cam tak nak balik?

bukan tak nak kot..

tak boleh…

banyak lagi tugas2 yang perlu di-settle-kan..

(sembang macam org penting je.. bla ah! Hot smile)

Emm… Of course la, bila dah ada tanggungjawab, kena la utamakan kerja dulu sebelum kepentingan diri sendiri.. kan2?

tak nak bebel panjang..

off to breakfast! (kelaparan, padahal semalam ada orang belanja ikan 3 rasa dah~~)

 Smile with tongue out

P/S: saya sayang orang yang belanja saya ikan 3 rasa! Winking smile

Sunday, April 24, 2011

3 paper lagi!

 

Assalamualaikum.. Morning sume!! =D

What a beautiful day, today…! Malangnya, saya tak dapat menikmati weekend yang best ini kerana exam saya masih berbaki 3 paper yang sangat menyeksakan hati dan perasaan… Kenapakah ini terjadi…???

C++: programming… gile minat ah! aku ni memang dipanggil computer geek oleh sahabat2 kat sini (walaupun bukan la hebat mana pun…) minat sangat programming.. mengapa C++ menjadi begitu menyakitkan…? aku sedih.. ni paper ISNIN..

103: vibrations, waves, and optics… pun best gak.. antara chapter yang aku minat la kalo kat matrik dulu.. (take note: dulu chapter, sekarang dah jadi whole new course! nampak beno la kesusah-pahaman tu~ ini paper SELASA..

SHE: last paper, hubungan etnik… 6/5.. thus, i have 10 days to read all those notes yang kelasnya langsung aku tak pernah masuk.. err, except for first and last classes.. hehe.. dengar kata, abang coco nak wat tusyen SHE ye, kawan2? macam best jek.. ni pun minat gak.. macam belajar sejarah, tapi mengenangkan banyak yang kena baca tu yang sakit sikit.. =D

apa2 pun, teman kena ambik balik ati Pak Jabit tu.. bengkeng beno le die skarang..~

eh?

pengaruh2! hehe…

apa2 pun, usaha kena ada..! tak mau mengalah sekerat jalan… kerajaan bagi JPA bukan suh poco2, kita nak bako…~

apa ni?

pengaruh lagi! maaf2…

duit yang di-spend (nota: pelajar2 LKM400 akan sakit mata baca ni.. hehe..) kat kita bukan sikit2.. beribu-ribu lemon tuu..

err, ALL THE BEST!!!

ALL IZ WELL!! (pengaruh gak…)

P/S: ALL IZ WELL tu petikan dari citer 3Idiots… ulang2 tengok pun tak boring… wee~ nanti aku nak wat 1 post pasal citer tu.. insyaAllah.. tunggu ye! =D

Saturday, April 23, 2011

hipokritnya!

 

Assalamualaikum.. Salam petang Sabtu readers! =D

Bagaimana kita nak define someone yang hipokrit?

Terngiang-ngiang sebenarnya perkataan tu dalam telinga aku ni.. Ceritanya, semalam kami (tuan tanah, en. Amin, en. Zul, en. Din, en. Man and en. Hafiz) decide nak jalan kaki ke masjid dengan niat menunaikan solat fardhu Jumaat disebabkan ketiadaan khidmat bas selepas pukul 12.30. So, menapaklah kami dari Restu tercinta ke Masjid al-Malik Khalid USM dengan perasaan gembira sebab dapat jawab paper LSP 300 dengan senyuman.. wahaha.. untuk orang-orang luar, tau tak LSP300 tu paper apa? Academic English je.. 1 level sebelum dapat ambil LSP402, English for Scientist and Engineer kalau tak silap.. hehe.. lupa lah! and kalau tak silap gak, 402 ni yang paling tinggi.. (baca dengan nada ketakutan) hehehe…

berbalik kepada topik hipokrit tu, dalam tengah jalan-jalan, bergurau senda bersama tu, en. Amin tetiba cakap aku hipokrit…

ntah apa menda beliau tak puas ati ngan aku, tak tahu lah!

hahaha…

Menurut akak Wiki yang comel, hypocrisy is an unconscious self-contradiction, a state of incongruence between one self’s professed belief or feelings and one self’s ACTUAL belief or feelings…

ATAU

dalam bahasa ibunda LKM400-nya (sumber: Kamus Dewan Online), hipokrasi adalah suatu percanggahan diri secara tidak sedar, keadaan tidak selari antara kepercayaan atau perasaan yang diakui oleh seseorang dan kepercayaan atau perasan SEBENAR orang tu..

Jadi, senang citer, orang hipokrit adalah orang yang cakap lain, buat lain la… kan?

Aku orang yang macam tu ke?

Betul ke kawan-kawan?

Adakah perubahan ke arah yang lebih baik itu dikatakan 1 hipokrasi? Or you rather love to remain in ignorance forever? ikut sangat la ‘ignorance is bliss’ tu.. huhu..

Usaha ke arah lebih baik tu mesti ada… tapi kita manusia, sekali dah perangai tu ‘berkerak’ dalam diri, konfem susah nak tanggal.. mesti ada tertunjuk sekali-sekali.. time2 macam ni la fungsi sahabat sejati diperlukan.. tegur kat mana yang boleh ditegur… (mesti banyak kali ‘ter’tunjuk.. kan? sebab tu korang perasan.. huhu..)

Firman Allah SWT,

…Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sebelum mereka mengubah keadaan diri mereka sendiri..”

(Surah Ar-Ra’ad, ayat 11)

so, sahabat-sahabat..

Berubahlah… aku tak mahu hanya bercakap… aku nak jadi seperti Nabi SAW, dakwah melalui tauladan.. Ubah diri sendiri dulu baru tegur orang… Diri sendiri pun tenggelam-timbul, macam mana orang nak terima.. betul tak sahabat?

P/S: aku tau ko gurau je Min.. Post ni pun bukan nak sentapkan ko.. Just apa yang ko sebut tu, terkesan je.. and tak salah kalo kita sama2 cermin diri sendiri.. Kan2? hehe…

Tuesday, April 19, 2011

sebiji epal dan seorang isteri..

 

Assalamualaikum readers.. Selamat petang!

Hari ini aku nak bercerita.. Tiba-tiba rasa nak kongsi satu cerita. Mungkin ada yang dah pernah baca, ada yang tak, ada yang lupa, ada yang buat-buat lupa.. Yang dah baca, refresh memory korang.. ini olahan aku sendiri tau… (padahal tukar ayat sikit-sikit je.. hehe..)

Macam ni kisahnya..


Pemuda itu melepaskan pandangannya jauh menyusuri sungai di hadapannya. Sungai jernih yang tenang itu bagaikan menyegarkan mata yang keletihan dek buku-buku yang baru dikaji sebentar tadi.

Sedang fikirannya melayang dipenuhi fakta-fakta dan rumusan fizik yang memeningkan, terasa getaran aneh di bahagian abdomennya. Baru dia teringat yang sejak pagi dia belum makan. Keroncong perutnya semakin kuat.

Sabda Nabi S.A.W, “Tuhanmu telah berfirman:’Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk beribadah kepada-Ku, maka akan Aku penuhi hatimu dengan rasa kaya dan akan Aku penuhi kedua-dua tanganmu dengan rezeki. Wahai anak Adam, janganlah kamu menjauhi Aku, maka aku akan memenuhi hatimu dengan kefakiran dan kedua-dua tanganmu dengan kesibukan.”

(Hadith riwayat Imam al-Hakim daripada Mu’aqqal bin Yassar r.a)

Mata pemuda itu meliar ke kiri kanan, mencari buah-buahan yang boleh dimakan. Spontan, bibirnya mengucap syukur apabila terpandang epal yang hanyut dibawa arus sungai.

“Masih elok," gumamnya.

****************

Terkumat-kamit bibir membaca 3 Qul, seperti lazimnya dilakukan sebelum tidur. Entah kenapa dia gelisah. Tidurnya tidak lena.

Dia terjaga di suatu padang yang menghijau. Tiada pohon kelihatan, hanya padang rata. Di kejauhan, dia terlihat seorang tua berjalan perlahan ke arahnya.

“Assalamualaikum..,” sapa orang tua itu.

“Waalaikumussalam warahmatullahi ta’ala wabarakatuh,” jawab pemuda itu seiring dengan sunnah Rasul S.A.W.

“Ketahuilah anakku bahawa Nabimu pernah bersabda,

Setiap jasad yang membesar daripada benda-benda yang haram maka api nerakalah yang layak untuknya.”

(Hadith riwayat al-Baihaqi dan Abu Nuim)

Orang tua itu hilang dalam kepulan asap, meninggalkan gema suara yang mengulang-ulang hadith yang sama.

Azan subuh yang mengegar jiwa-jiwa yang merindukan belaian kasih Tuhan membuatkan pemuda itu terjaga.

“Astaghfirullah.. Maksud apakah mimpiku tadi? Adakah aku telah termakan rezeki yang haram?” Pemuda itu tertanya-tanya. Keliru. Hampir tidak khusyuk solat subuhnya pagi itu lantaran kekusutan dan rasa ingin tahu tentang maksud mimpinya malam tadi.

Pemuda itu mengambil keputusan untuk berehat di tepi sungai, tempat kegemarannya. Sambil berbaring merenung langit, dia leka dibuai keinginan untuk mengetahui maksud perkataan si tua dalam mimpinya itu. Matanya, tiba-tiba terlihat sekelompok awan yang berbentuk epal.

Maka, teringatlah dia akan epal yang dimakan semalam. Tidak dibeli dari tuannya, tidak juga menjadi haknya yang sah kerana tiada orang yang memberi.

“Alangkah malang nasibku kalau dibakar api neraka Allah kerana sebiji epal..” Pemuda itu menangis hiba, takut dengan azab Allah S.W.T. Pantas, pemuda itu bangun lalu berjalan ke arah hulu sungai, berharap agar bertemu dengan tuan epal itu.

Langkahnya terhenti apabila dia terpandang ladang epal yang cukup luas. Pemuda itu menuju ke sebatang pokok, yang mana dahannya terjuntai betul-betul di atas sungai.

“Inilah pokoknya..,” katanya dalam hati.

Pemuda itu melabuhkan punggungnya di perdu pokok itu sambil menunggu jikalau tuan empunya kebun datang menjenguk. Dengan izin Allah SWT, maka pemuda itu tertidurlah dengan nyenyaknya akibat dibuai angin lembut.

Waktu hampir asar, baru pemuda itu terjaga. Langkah dihala ke tebing sungai, menyempurnakan wudhuk. Tanpa dia sedari, sepasang mata asyik memerhatikan lagaknya.

Usai solat Zohor, pemuda itu kembali ke bawah pokok itu sebelum dia disapa oleh seseorang.

“Assalamualaikum, anak muda.”

“Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh…” sahut pemuda itu seraya berpaling. Alangkah terkejutnya dia apabila melihat orang tua di hadapannya itu adalah si tua yang sama di dalam mimpinya.

“Aku lihat engkau ini seperti hilang arah. Kenapa, nak?” tanya pak cik itu sambil tersenyum.

“Apakah pakcik tuan ladang ini? Apakah pokok epal ini pakcik yang punya?” tanya pemuda itu.

“Ya. Alhamdulillah atas rezeki yang Tuhanku kurniakan.” Jawapan ringkas.

“Jika aku ingin bercerita, sudikah pakcik mendengarnya?” tanya pemuda itu lagi.

“Silakan. Aku ada sepanjang hari untukmu.”

“Ada seorang pemuda yang mengabdikan seluruh hidupnya kepada ilmu. Pada suatu hari, dia sedang asyik menela’ah buku-buku di pinggir sungai yang sungguh menenangkan. Hingga pada suatu ketika, dia tersedar yang dia sangat lapar. Rezeki Allah untuknya, dia terlihat sebiji epal dihanyut arus sungai. Dia ambil lalu makan. Keesokan harinya, dia tersedar yang epal yang dimakannya itu haram dan setiap yang haram itu akan dibakar neraka Allah SWT. Dia mencari tuan kepada epal itu untuk minta dihalalkan dengan apa cara sekali pun. Ketahuilah pakcik, pemuda itu adalah saya dan tuan epal itu adalah pakcik.” Pemuda itu mengakhiri bicara dengan tangisan.

“Kuhalalkan epal itu untukmu jika kamu setuju untuk bekerja denganku selama 3 bulan..,” kata pakcik itu.

********************

Selama tiga bulan pemuda itu bekerja di ladang pakcik tersebut, langsung dia tidak melupakan cintanya terhadap ilmu. Buku sentiasa di tangannya tatkala ada masa kelapangan.

Pada suatu hari, pakcik itu menjemput pemuda itu ke rumahnya.

“Anakku, mahukah engkau mendengar satu cerita?” tanya pakcik itu.

“Silakan jika tuan sudi..”

“Di sebuah kampung, hidup seorang gadis bisu, pekak dan buta. Dia hidup bersama ayahnya yang tua. Dia anak yang baik. Menjaga ayahnya dengan baik. Menunaikan tanggungjawabnya sebagai seorang anak dengan baik. Ibunya telah meninggal dunia lama dulu. Kini ayahnya juga mulai sakit-sakit dan ayahnya risau akan keselamatan anaknya jika dia meninggalkan dunia ini tanpa mencari seorang suami untuknya. Ketahuilah anakku yang ayahnya itu adalah aku.. Dan aku mahu engkau menjadi suaminya.” Pakcik tua itu mengakhiri ceritanya dengan airmata.

“Dengan lafaz bismillah, aku sudi..,” ucap pemuda itu.

Dengan majlis kecil-kecilan, maka telah sahlah pemuda itu menjadi suami kepada anak tuan ladang epal.

Kaki pemuda itu menggeletar tatkala melangkah ke dalam kamar tidur pengantin, melihat wajah isterinya buat pertama kali.

“Assalamualaikum…” Bergetar suaranya memberi salam, terlupa akan hakikat yang isterinya seorang yang bisu dan pekak.

“Waalaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh..” Halus suara membalas salam, membuat si pemuda terkedu.

“Abang terkejut?” tanya si isteri.

“Mahukah abang mendengar satu cerita?” tanya si isteri lagi.

“Dah tentu… Silakan..”

“Di sebuah kampung, pasangan suami isteri telah mendapat seorang anak perempuan yang sihat. Si suami bekerja sebagai petani dan si isteri pula memenuhi tugasnya sebagai ibu sepenuh masa. Tatkala, si anak mencecah umur 6 tahun, si ibu meninggal dunia akibat sakit. Si ayah lah yang menjaga anak itu sampai dia dewasa. Dari kecil, si ayah selalu berpesan: Jadilah engkau bagai si buta, dari melihat perkara-perkara yang dikeji Allah SWT… Jadilah engkau bagai si tuli, dari mendengar perkara-perkara yang dimurkai Allah SWT… Jadilah engkau bagai si bisu, dari berkata sesuatu yang menyakiti saudara-saudaramu kerana Nabi SAW pernah bersabda:

Seseorang hamba yang berkata tentang perkara yang belum jelas baginya (hakikat dan akibatnya), akan dilempar ke neraka sejauh timur dan barat.”

(Hadith riwayat Muslim)

Ketahuilah wahai suamiku, akulah anak kepada si petani itu.” Senyuman menghiasi wajah putih bersih si isteri.

Si suami tersenyum dan berkata,” Aku bersyukur kerana mendapat isteri yang bisu, tuli dan buta sepertimu..”


Macam mana?

Thanks sebab sudi baca.. Kalo ada salah silap, tegur-tegur la.. =)

P/S: Hmm.. Masih ada ke pemuda macam dalam cerita tu? Pemuda yang jaga waktu solat, cinta akan ilmu, jujur.. Masih ada ke gadis yang buta, tuli dan bisu macam tu? Pemudi yang tak pernah pandang lelaki yang bukan mahramnya, tak pernah tengok aurat orang.. Jaga orang tua.. Wahh.. Bertuahnya badan kalau ada.. =D

Friday, April 15, 2011

meeting 1pagi..!

 

Assalamualaikum.. salam awal pagi readers or walkers yang sudi berjalan-jalan kat blog saya yang serba kurang ini…

tatkala diri ini menaip post ini, dengan badan berpeluh-peluh kerana baru balik dari meeting.. meeting apa? ya~ korang pasti tak nak tau.. sebab akan menimbulkan kejelesan yang melampau.. (bajet eksklusif sangat! hee~)

kugagahkan jua menaip kerana terlanjur berjanji untuk mempromotkan link blog seseorang kat post ni.. hehee.. macamlah blog aku ni popular sangat! follower pun tak sampai 100~ huu.. aku mengaku la lama gak tak pedulikan your daily perspective ni.. dah tak daily dah.. hehe..

beliau yang saya maksudkan adalah Cik Fadzlin Kamila, salah seorang kawan saya dalam MPDR.. seorang yang hyper-aktif dan sangat perasan comel! tapi, blog dia sangat comel! (kata nak promot~) hehe… nak link? amek! INI LINK-NYA! and jangan lah sesiapa berharap untuk add dia sebagai friends dalam fesbuk kerana beliau telah memboikot laman sesawang itu berikutan peristiwa kena hack.. (aku pun tak boleh detect camne boleh jadi macam tu..~ seriusly, pelik.. dua2 akaun pulak tu..)

15042011340

inilah cik fadzlin a.k.a markonah tu…

lama dah tak meeting sampai awal-awal pagi camni.. huhu.. biasanya lepas meeting, kami akan ber-rombongan ke kedai tomyam or mamak berdekatan untuk makan tengah malam yang dah serupa dengan makan tengah hari..

tapi dah memandangkan kawan aku sorang ni, En. Hafiz ‘Ilmi (mr. right) sudah ditegur oleh ahli keluarganya kerana penambahan aksesori terutamanya di kawasan pipi dan perut, beliau memutuskan untuk balik ke bilik, walaupun kelaparan.. hehehe~~

15042011341

ngantuk+lapar=tekanan perasaan =)

aku rasa takat tu je la..~ ngantuk tapi banyak lagi nota tak belek. t.e.r.i.m.a.k.a.s.i.h blogspot dan facebook kerana berjaya divert perhatian aku..

15042011339

orang meeting, kami snap gambar.. abis meeting, hapa-bende pun tak tau! wee~

sekian, thanks kerana membaca!

p/s: sangat teruja+risau tentang projek last MPDR ni.. =D